Bra att veta

Att gifta sig är något man inte gör varje dag. Det i sin tur innebär en hel del nerver och fjärilar i magen inför den stora dagen. Vilken klänning man ska ha är viktigt. Hur dekorationerna ska se ut är viktigt. Var man ska ha ceremonin och festen är viktigt. Framför allt – att hitta rätt fotograf är viktigt. Med rätt fotograf, som fångar precis de rätta känslorna, kan ni plocka fram bilderna 20 år senare och fortfarande minnas den perfekta dagen då ni blev två.

form4

VARFÖR SKA VI VÄLJA JUST DIG SOM FOTOGRAF?

Ni ska välja mig om det känns bra i magen när ni tittar runt i min portfolio. Varje fotograf är unik och har sin egen unika stil. Om ni bläddrar runt bland mina bilder och känner att ’wow, det är precis den här känslan vi vill ha i våra bilder’ – ja då har ni kommit rätt. Då kan vi tillsammans börja skapa magi.

MIN FARBROR HASSE HAR EN KAMERA OCH HAN FOTAR GRATIS – VARFÖR SKA VI ANLITA DIG I STÄLLET?

Nu vet jag ingenting om farbror Hasses* fotografiska kunskap, men det jag vet är att man som gäst aldrig kan ägna bröllopsparet den uppmärksamheten som krävs. Att vara yrkesfotograf innebär att man tar uppdraget på 100 procent allvar. Att fotografera bröllop är också en stor utmaning där mycket saker kan hända som man inte räknat med. Jag har alltid backup-planer för allt. Det innebär att jag redan på förhand har kollat upp var vi ska fotografera om det regnar. Det innebär också att jag räknar kallt med att teknik kan gå sönder och därför alltid har ett extra kamerahus, flera objektiv, trippla batterier, blixtar och minneskort. Det är en stor ära för mig att få dokumentera någons stora dag och det innebär att jag ägnar det den tid och kärlek som den behöver. Och viktigast av allt, ni ska välja mig om bilderna jag tar känns bra i hjärtat.

* No offence, Farbror Hasse. 

VAD HAR DU FÖR FOTOGRAFISK STIL?

Jag skulle beskriva min stil som en journalistik stil med ett stort mått av estetik. Jag försöker flyta med mycket under dagen, fånga de genuina uttryck och händelser som sker, men samtidigt alltid sträva efter att leta efter det vackra i varje moment. Det innebär också att jag lägger ganska mycket tid på bildbehandling för att skapa exakt den känsla och uttryck jag vill ha.

MEN JAG BLIR ALLTID DÅLIG PÅ BILD – HUR LÖSER DU DET?

Jag jobbar alltid med att hitta det personliga uttrycket i varje människa. Att få personen att känna sig bekväm och avslappad framför kameran. Det kan också innebära att de bästa bilderna blir på dig när du inte ens är medveten om att jag fotograferar dig. Jag tror ingen människa alltid blir dålig på bild, det handlar bara om att hitta rätt uttryck för just dig.

TAR DU BORT FINNAR OCH RYNKOR?

Finnar är oftast inte en del av människas everyday look. Har du råkat få en gigantisk finne precis före bröllopsdagen ser jag till att den försvinner. Rynkor tycker jag är en del av människans naturliga åldrande och är inget jag vanligtvis tar bort. Men i slutändan är det du som kund som bestämmer vad du föredrar.

HUR STORA BILDER FÅR VI?

Jag levererar alla bilder i kamerans originalstorlek i filformat jpeg (lämnar ej ut filer i raw-format). Det innebär högupplösa filer som ni själva kan använda för att framkalla bilderna. Jag levererar också bilder måttanpassade och färgjusterade för webben. Det innebär att ni direkt kan lägga upp dom på sociala medier eller dela med er familj & vänner utan att behöva ändra storleken själv.

Vill ni ha råd inför framkallningen av era bilder? Jag har tidigare arbetat flera år på ProCenters yrkesfotolabb och kommer gärna med goda råd kring pappersval och teknik. I halv- och heldagspaketet ingår dessutom en valfri print i 30×40-storlek.

VAD ANVÄNDER DU FÖR UTRUSTNING?

Jag fotograferar med Canon 5D Mark III (plus backup-kamera) och oftast med objektiven Canon EF 85 mm f/1,2, Canon EF 135 mm f/2.0, Canon EF 700×200 mm f/2.8, Canon 24×70 mm f/2.8 samt Canon 50 mm f/1.4. Jag gillar ljusstarka objektiv som ger fint skärpedjup. Utöver det använder jag blixt från Profoto (Profoto A1) samt reflexskärmar.

 

Har du fler frågor eller funderingar du inte fått svar på? Maila mig här.